Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 3,5 szklanki
kakao 2 łyżki
jajek 5 szt
napój gazowany 1 szklanki
sok i starta skórka , pomrańcza 1 szt
cukru 1 szklanka
oleju rzepakowego 1 szklanka
proszku do pieczenia 3 łyżeczki
cukru pudru 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Oddziel białka od żółtek, po czym umieść białka w misce miksera i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli cukier, następnie dodawaj po 1 żółtku, olej i na koniec wlej powoli napój gazowany. Miksuj, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.
Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao.
Włącz piekarnik, ustaw go na 170 oC i natłuść keksówkę.
Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp 170 oC przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.
Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak