Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami kaszą manną
1.Ciasto: Przesiać mąkę, dodać cukier puder,cukier waniliowy ,szczyptę
soli jajko,oraz masło, posiekać nożem do połączenia
składników.Następnie dodać płatki migdałowe i zagnieść kruche
ciasto,zawinąć w folię i
schłodzić w lodówce przez 30minut.
2.Masa z kaszy manny: Zagotować mleko z cukrem waniliowym,wsypać kaszę
manną i gotować na małym ogniu cały czas mieszając.Kiedy kasza
całkowicie się rozklei,odstawić z płyty na 10 minut.
3. Tortownicę (24cm lub 26cm) wysmarować margaryną. Wylepić dno i boki
tortownicy ciastem powierzchnię ciasta ponakłuwać.
4. Śliwki umyć,osuszyć usunąć pestki ,podzielić na ćwiartki. 3/4
śliwek poukładać na kruchym cieście skórką do dołu.
5. Żółtka połączyć z kremówką i dodać do ciepłej masy. Następnie
ubić białka z cukrem na sztywną pianę i połączyć stopniowo z masą.
Gotową masę wyłożyć na śliwki, na wierz delikatnie wcisnąć
pozostałe śliwki.
6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. przez około 50 minut.
Przed podaniem przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.