Przepis i sposób przygotowania na: ciasto ze śliwkami i żurawiną w grejpfrutowym winie
Nadzienie: Dzień przed pieczeniem ciasta żurawinę zalać winem owocowym.
Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na połówki, wrzucić do rondelka i zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu, aż owoce rozpadną się na mus. Dodać odcedzoną żurawinę (trochę żurawiny można zostawić do posypania wierzchu), cynamon, gałkę. Do owocowego musu można dodać 2 łyżeczki wina pozostałego po moczeniu, ale niezbyt dużo, aby mus nie stał się zbyt wodnisty.
Naczynie lub formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta dokładnie wylepić spód. Podpiec w 180C przez 10minut, następnie wyłożyć śliwkowo-żurawinowy mus i pozostałą część ciasta pokruszyć po owocach. Wierzch udekorować odłożoną żurawiną i cukrem perlistym.
Piec 40-50 minut w 180C.