Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szkl z czubkiem
masło lub margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op
cukier puder
śliwki ok 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Masło albo margarynę rozpuścić i przestudzić. Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć. Jajka wybić, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić na puszystą masę. Masa musi znacznie powiększyć swoją objętość. Dodać mąkę z proszkiem i przestudzone masło albo margarynę. Zmiksować i przełożyć część ciasta do przygotowanej dużej blaszki.
Wrzucić kilka połówek śliwek i zakryć resztą ciasta.
Pozostałe śliwki położyć na wierzchu.
Piec ok 45 min do suchego patyczka w 180 stopniach.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.02.2017 00:36
Ależ mi smaku narobiłaś na takie ciacho.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak