Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    0,5 kg
  • jaja

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • mąka pszenna

    1 i 1/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, wysusz. Przekrój na pół i wyrzuć pestki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypuj stopniowo cukier. Cały czas miksuj. Dodawaj kolejno żółtka, cały czas miksując. Następnie wlej olej, zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż połowę do formy, wyłóż śliwki, przykryj resztą ciasta, wyrównaj. Piecz około 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 25.04.2014 09:14
bardzo smaczne ciasto
RenataZ-et 28.02.2014 21:59
super wypiek
Jagódka77 22.02.2014 20:04
najlepsze do kawy
IwonaDD 21.02.2014 16:07
pysznie wygląda
Wacław 24.01.2014 16:49
pyszniutkie ciacho !
Wafelek2601 10.01.2014 19:29
Bardzo dobre
Kasia36 03.12.2013 21:48
Takie najlepsze
Ada-Gaba 29.11.2013 14:04
lubię ciasta z owocami
MagdaXXX 25.11.2013 13:49
uwielbiam ciasta ze śliwkami
Katarzyna59 12.11.2013 08:57
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat