Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto żądło

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 600 g
cynamon Prymat 1 łyżeczka
drożdże świeże 40 g
mleko 1,5 szklanki
miód prawdziwy 3 łyżki
olej 5 łyżek

polewa

masło 100 g
płatki migdałowe 150 g
miód płynny 4 łyżki

krem

mleko 750 ml
budyń śmietankowy 2 szt
masło 200 g
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto żądło


Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,olej i miód.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto.
Polewa
W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać.
Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
stopni C na około 25 minut.

Krem
Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu.
Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka.
Intensywnie mieszać, aby nie przypalić.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.

Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części.
Przełożyć masą budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smak i uczucie 20.03.2015 13:05
od dużej ilości miodu
Aleksandra/Olcia 16.03.2015 12:43
a skąd ta nazwa?
Barbara777 16.03.2015 10:14
mniam mniam cisteczko rewelacja
Zdzisław 16.03.2015 01:10
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wwwiolka 15.03.2015 20:55
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak