Ciasto żądło

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    600 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    40 g
  • mleko

    1,5 szklanki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • olej

    5 łyżek

polewa

  • masło

    100 g
  • płatki migdałowe

    150 g
  • miód płynny

    4 łyżki

krem

  • mleko

    750 ml
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,olej i miód.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto.
Polewa
W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać.
Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
stopni C na około 25 minut.

Krem
Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu.
Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka.
Intensywnie mieszać, aby nie przypalić.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.

Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części.
Przełożyć masą budyniową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smak i uczucie 20.03.2015 13:05
od dużej ilości miodu
Aleksandra/Olcia 16.03.2015 12:43
a skąd ta nazwa?
Barbara777 16.03.2015 10:14
mniam mniam cisteczko rewelacja
Zdzisław 16.03.2015 01:10
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wwwiolka 15.03.2015 20:55
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat