Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z wiśniami i kremem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 szt
mąka pszenna 5 łyżek
cukier kryształ 5 łyżek
tłuszcz do formy

Krem cytrynowy

sok z cytryny 130 ml
śmietana kremówka 1/2 litra
skórka z cytryny z 2 szt
cukier kryształ 100 gram
śmietan fix 1 szt
mąka ziemniaczana 30 gram
woda zimna 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda letnia 5 łyżek

masa z wiśni

wiśnie mrożone 1/2 kg
galaretka wiśniowa 2 szt
cukier kryształ 3 łyżki

dodatkowo

galaretka cytrynowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z wiśniami i kremem cytrynowym

1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 25-30min.
2. Sporządzić masę z wiśni: wiśnie wraz z cukrem podgrzać, tak by puściły sok, po czym dodać ½ szklanki zimnej wody i zagotować. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, dodać do wiśni i pozostawić do wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na biszkopt.
3. Sporządzić krem cytrynowy: Sok z cytryny połączyć z cukrem, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody i wlać do gotującego się soku z cytryn, zagotować i odstawić z palnika, nakryć folią spożywczą, by zabezpieczyć przed powstaniem kożucha. Zimny kisiel wstawić do lodówki na 1-2h. Śmietanę kremówkę ubić, na koniec oddając śmietan fix. Dodawać po łyżce kisielu cytrynowego cały czas ubijając. Na koniec żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach letniej wody, pozostawić na ok 5 min do napęcznienia. Kolejno rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej masy, w celu zahartowania i dodać do całości. Krem wyłożyć na masę z wiśni.
4. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, tężejące wylać na krem cytrynowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.05.2017 21:07
Wygląda rewelacyjnie
Motorek 26.04.2017 10:02
ekstra ciasto
agnieszka214 23.04.2017 12:08
Apetycznie wygląda mniam
Edita 23.04.2017 08:52
ale smACZNE
halina17 22.04.2017 19:39
Dobre ciasto.
bietka 22.04.2017 15:09
pyszne ciacho :)
Lis 22.04.2017 14:16
Ekstra ciacho::)
Stenka 22.04.2017 11:49
smaczne ciasto
Krystyna32 22.04.2017 10:47
pyszne ciasto
Grazyna0211 22.04.2017 09:20
świetny deser
ben-ka 22.04.2017 09:04
Mnie by smakowało :)
mirosława4 22.04.2017 08:30
wyśmienite !
MagdalenaIC 22.04.2017 00:33
Pyszne ciasto :)
Franciszek 22.04.2017 00:00
dobre do kawy
Wafelek2601 21.04.2017 23:05
Super ciasto
IKrakowianka 21.04.2017 21:19
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak