Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wisniami i bezą
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę. Dodac cukier nadal miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymeiszac i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąć na pół.
Białka ubić na sztywna pianę. Gdy będzie już twarda dodać cukier i jeszcze kilka minut miksować. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Rozłożyc na blasze tak, aby beza miała nieregularny wierzch. Włożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec ok. 40 minut. Po wyłaczeniu piekarnika zostawić w nim bezę do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodac cukier puder i wymieszać. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieść i piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i cukier puder. Zmiksować.
Wisnie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyc do garnka i trochę rozgotować. Wsypac cukier zelujący i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić.
Przełozenie: biszkopt+masa+ciasto kruche+wisnie+biszkopt+masa+beza