Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z winogronami

5.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto z winogronami. Bardzo prosty i smaczny wypiek przypominający lato. Można je dowolnie udekorować. 

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże
5 sztuk
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
0,5 szklanki
budyń waniliowy
1 opakowanie
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Masa:

galaretka agrestowa
1 opakowanie
śmietanka kremówka 36%
0,5 litra
cukier
0,5 szklanki
woda przegotowana
1/2 szklanki

Do nasączenia:

woda przegotowana
1 szklanka
sok z cytryny
2 łyżeczki

Dodatkowo:

winogrona czerwone
25 dag
winogrona białe
25 dag
galaretka agrestowa
2 opakowania
dżem wiśniowy
5 łyżek
woda gorąca
800 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Winogrona umyć i pokroić w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800 ml gorącej wody. Schłodzić. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak