Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt:
-
jajka duże
5 sztuk -
cukier
1 szklanka -
mąka pszenna
0,5 szklanki -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa:
-
galaretka agrestowa
1 opakowanie -
śmietanka kremówka 36%
0,5 litra -
cukier
0,5 szklanki -
woda przegotowana
1/2 szklanki
Do nasączenia:
-
woda przegotowana
1 szklanka -
sok z cytryny
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
winogrona czerwone
25 dag -
winogrona białe
25 dag -
galaretka agrestowa
2 opakowania -
dżem wiśniowy
5 łyżek -
woda gorąca
800 mililitrów
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Winogrona umyć i pokroić w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800 ml gorącej wody. Schłodzić.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się