Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Winogrona umyć i pokroić w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800 ml gorącej wody. Schłodzić.