Ciasto z winogronami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto z winogronami. Bardzo prosty i smaczny wypiek przypominający lato. Można je dowolnie udekorować. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka duże

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa:

  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • śmietanka kremówka 36%

    0,5 litra
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda przegotowana

    1/2 szklanki

Do nasączenia:

  • woda przegotowana

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • winogrona czerwone

    25 dag
  • winogrona białe

    25 dag
  • galaretka agrestowa

    2 opakowania
  • dżem wiśniowy

    5 łyżek
  • woda gorąca

    800 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Winogrona umyć i pokroić w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800 ml gorącej wody. Schłodzić. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat