Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruszonka

cukier 5 łyżek
masło lub margaryna 100 g
mąka pszenna 1 szklanka

Ciasto

masło lub margaryna 200 g
cukier 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki

pozostałe składniki

wiórki kokosowe 4 łyżeczki
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać ręką składniki na kruszonkę, tak aby się dobrze połączyły. Odłożyć do lodówki.
Krok 1 - Ciasto z truskawkami i kruszonką foto
2
Mikserem mieszać kolejno składniki na ciasto: masło z cukrem, potem dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Cały czas miksując aby powstała jednolita masa.
Krok 2 - Ciasto z truskawkami i kruszonką foto
3
Okrągłą foremkę wysmarowaną odrobiną masła wyścielić papierem do pieczenia. Wylać do tego ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone na cztery części truskawki, posypać kokosem. Na koniec rozdrobnić po całości kruszonkę.
Krok 3 - Ciasto z truskawkami i kruszonką foto
4
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec około 40 minut. Gdy ciasto się upiecze zostawić je w otwartym piekarniku jeszcze na kilka minut.
Krok 4 - Ciasto z truskawkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 06.12.2015 11:22
pyszne deserkowo
Futka 06.12.2015 10:48
Przepyszne ciasto. Uwielbiam :)
Łukasz15 05.12.2015 23:25
Pyszne ciasto
MAR3STA 05.12.2015 23:11
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak