Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z sokiem Kubuś

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto z sokiem Kubuś jest lekkie i aromatyczne, po prostu idealne. Sok i galaretka pomarańczowa wspaniale podkreślają jego smak.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 7 sztuk
cukier 7 łyżek
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

ciasto z makiem

białka jaj 200 ml
cukier kryształ 200 ml
mąka tortowa 200 ml
mak 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1 łyżeczka
masło 82% 10 dag
ocet 1 łyżka

składniki na krem z soku Kubuś

sok marchwiowy 700 ml
budyń śmietankowy 2 sztuki

krem śmietankowy

śmietanka kremowa 400 ml
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 1 łyżka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
woda 100 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka

poncz

woda przegotowana 100 ml
sok pomarańczowy 100 ml
cukier 1 łyżeczka

dodatkowo

czekolada 5 dag
masło miękkie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z sokiem Kubuś

sposób przygotowania

1
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
2

Blaszkę z bokami o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 15-20 minut.

Krok 2 - Ciasto z sokiem Kubuś foto

ciasto z makiem

1
Masło roztopić, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.
Do sztywno ubitej piany z białek z cukrem stopniowo wlewać masło, aromat i ocet. Miksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z pianą, dodać mak i delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
2
Masę makową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak biszkopt. Piec około 35-40 minut w temp 150°C.
Krok 2 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
3
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Zimną śmietankę wraz z serkiem mascarpone i łyżką cukru pudru ubić na puch. Połączyć z płynną galaretką, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 3 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
4

Masa z soku Kubuś
W 1 szklance zimnego soku wymieszać proszek budyniowy.
Resztę soku zagotować, następnie cały czas mieszając wlewać sok wymieszany z proszkiem budyniowym, zagotować, jeszcze ciepły wylać na ciasto.

Zimne biszkopty przekroić wzdłuż każdy na dwa blaty, skropić wodą wymieszaną z sokiem i cukrem.

Przekładać tak jak na zdjęciu.

Po wierzchu ciasto posypać startą na tarce czekoladą, włożyć do lodówki, schłodzić.

Krok 4 - Ciasto z sokiem Kubuś foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak