Ciasto z sokiem Kubuś

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto z sokiem Kubuś jest lekkie i aromatyczne, po prostu idealne. Sok i galaretka pomarańczowa wspaniale podkreślają jego smak.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt jasny

  • jajko

    7 sztuk
  • cukier

    7 łyżek
  • mąka tortowa

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

ciasto z makiem

  • białka jaj

    200 ml
  • cukier kryształ

    200 ml
  • mąka tortowa

    200 ml
  • mak

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • masło 82%

    10 dag
  • ocet

    1 łyżka

składniki na krem z soku Kubuś

  • sok marchwiowy

    700 ml
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki

krem śmietankowy

  • śmietanka kremowa

    400 ml
  • serek mascarpone

    25 dag
  • cukier puder

    1 łyżka
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • woda

    100 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

poncz

  • woda przegotowana

    100 ml
  • sok pomarańczowy

    100 ml
  • cukier

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • czekolada

    5 dag
  • masło miękkie

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sposób przygotowania

Krok 1 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto z sokiem Kubuś foto

Blaszkę z bokami o wymiarach 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 15-20 minut.

ciasto z makiem

Krok 1 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
Masło roztopić, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier.
Do sztywno ubitej piany z białek z cukrem stopniowo wlewać masło, aromat i ocet. Miksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z pianą, dodać mak i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
Masę makową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak biszkopt. Piec około 35-40 minut w temp 150°C.
Krok 3 - Ciasto z sokiem Kubuś foto
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Zimną śmietankę wraz z serkiem mascarpone i łyżką cukru pudru ubić na puch. Połączyć z płynną galaretką, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4 - Ciasto z sokiem Kubuś foto

Masa z soku Kubuś
W 1 szklance zimnego soku wymieszać proszek budyniowy.
Resztę soku zagotować, następnie cały czas mieszając wlewać sok wymieszany z proszkiem budyniowym, zagotować, jeszcze ciepły wylać na ciasto.

Zimne biszkopty przekroić wzdłuż każdy na dwa blaty, skropić wodą wymieszaną z sokiem i cukrem.

Przekładać tak jak na zdjęciu.

Po wierzchu ciasto posypać startą na tarce czekoladą, włożyć do lodówki, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat