Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 18 cm

rukola 100 gram
olej rzepakowy 150 ml
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

orzechy włoskie 150 gram

Polewa czekoladowa

masło lub margaryna 60 gram
cukier 4 łyżki
mleko 3 łyżka
kakao 2 łyżki

Polewa krówkowa (opcjonalnie)

cukierki krówki 3-4 sztuki
mleko 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi)

Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji.
Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą.
Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie.
Całość ponownie (dokładnie) zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po przestudzeniu polać polewami (wg gustu) i udekorować wg uznania.

Polewa czekoladowa.
Masło, cukier i mleko wymieszać w garnku (cukier powinien dobrze się rozpuścić) i na koniec dodać kakao.
Polewa krówkowa.
Krówki rozpuścić z dodatkiem mleka i masła.
Od razu przelać na cisto (szybko zastyga).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.08.2017 09:04
Dziękuję :)
Jagódka17
Jagódka17 02.08.2017 21:23
wygląda wspaniale
gusia1000 02.08.2017 18:37
Dobre ciasto.
KORAL 02.08.2017 12:26
Pyszne, uwielbiam takie ciasto z rukolą, czasami jeszcze robię wersję z kokosem. Ślicznie Ci wyszło :)
Bożena Matuszczyk 02.08.2017 11:46
Smakowite ciacho;)
Ola1984 02.08.2017 09:47
Fajne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak