Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem w mlecznej polewie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

cukier 1 szklanka
jajko 1
masło 2 łyżki
maślanka 1 szklanka
mąka 2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
rabarbar 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło 2 łyżki

polewa

mleko skondensowane 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem w mlecznej polewie

Masło rozpuść w rondelku i podziel na 2 części . Rabarbar pokrój w kostkę,powinno go być ok 1 szklanka.
Do miski włóż cukier,jajko i połowę masła .Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę. Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.
Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.
Polewa
Wszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Saga123 21.07.2015 17:10
super ciasto :)
Beatris 21.07.2015 14:13
I ja z chęcią wypróbuję przepis, więc zabieram go do ulubionych:)
Mniam 21.07.2015 12:35
Ciasto bardzo smaczne, a z tą polewą to już całkiem odlot. Zabieram przepis do siebie :)
ilka01 21.07.2015 11:19
super przepis :)
AnnieB 21.07.2015 10:45
Bardzo smaczne ciacho
Wacław 21.07.2015 10:23
pyszne ciacho !
bertpvd 21.07.2015 09:48
świetne połączenie smaków :)
Ewelina1991 21.07.2015 07:40
fajne ciacho
Futka 21.07.2015 05:40
Cudne i bardzo smakowite ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak