Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 250 gram
masło 120 gram
cukier puder 100 gram
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyżka

NADZIENIE

rabarbar 500 g
maliny mrożone 100 g
skórka z pomarańczy 2 łyżki
cukier 2 lyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

BEZA

białko 4 szt
cukier 200 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę i cukier i proszek przesiać.Dodać zimne masło- posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę.Szybko zagnieść ciasto- uformowań kulę,owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą foto
2
Formę o wym. 32x 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykleić formę ciastem, ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 15-20 min.- do zezłocenia.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą foto
3
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Wrzucić do miski z zamrożonymi malinami. dodać cukier i mąkę ziemniaczaną
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą foto
4
Białka ubić na sztywno. Gdy będą ubite dodawać cukier po jednej łyżce- nie przestając ubijania. Na końiec dodać mąkę i delikatnie wmieszać ją łyżką.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą foto
5
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na to bezę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i momentalnie zmniejszyć temp. do 140 stopni.
Piec ok 1 godz- do chrupiącej bezy.
Wystudzić w otwartym piekarniku.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 11.05.2016 21:21
Fajne ciacho, uwielbiam rabarbar
Róża1 11.05.2016 16:18
mnie też ślinka cieknie na te Twoje pyszne ciasto !!!!!
agnieszka214 11.05.2016 16:16
Już mi slinka cieknie jak widzę takie ciasto
Czyki 11.05.2016 13:35
Przepyszne ciacho:)
krokus 11.05.2016 11:54
Pyszne ciasto
Mniam 11.05.2016 10:47
Właśnie na takie ciasto mam ochotę :) Rabarbar już kupiony :)
Małgorzata92 11.05.2016 08:46
Super ciacho :)
Franciszek 11.05.2016 00:56
dobre do kawy
gusia1000 11.05.2016 00:19
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak