Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło

    65 g
  • cukier

    0,5 szkl
  • sól

    szczypta
  • żółtko jajek

    3 szt
  • słodka śmietana

    0,5 szkl
  • rabarbar

    2 szkl
  • truskawka

    3/4 szkl
  • białko

    3 szt
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę (bez 2 łyżek) przesiać z cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Powinny zrobić się takie drobne grudki. Wyłożyć ciastem blachę (ja piekłam z podanej ilości składników w tortownicy 24cm) i włożyć do nagrzanego do 170 st (z termoobiegiem) piekarnika. Piec przez 10 min do lekkiego zbrązowienia.

Wymieszać cukier, make (2 łyżki) i sól. Żółtka roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać dokładnie. Następnie dodać owoce i raz jeszcze wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i piec ok 50min w 170st z termoobiegiem.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę (najlepiej cukier dodawać stopniowo po łyżce i ubijać). Wyłożyć pianę na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika jeszcze na ok 10 min (aż beza będzie lekko złota) - 170st tym razem bez termoobiegu.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Sprawdzałam - lepiej smakuje zimne niż ciepłe :)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 13.06.2012 21:14
muszę wypróbować przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat