Ciasto z rabarbarem i piana

Ciasto z rabarbarem i piana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • masło

    50 g
  • żółtko jajek

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyzeczki
  • rabarbar

    1 kg
  • cukier

    1/4 szkl + 3 łyżki do rabarbaru

Beza

  • białko

    5 szt
  • cukier

    1/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie przełożyć do blachy o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15minut do lekkiego zrumienienia.Rabarbar oczyścić z twardych włókien, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i podsmażyć 5 minut po czym całkowicie ostudzić.Gdy rabarbar będzie zimny białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać cukier oraz mąkę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar oraz pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat