Ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto ucierane jest doskonałą bazą do wielu owocowych ciast, jednak rabarbar w tym cieście jest najlepszym dodatkiem z chrupiąca kruszonką, smakuje wyśmienicie i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    20 dag
  • olejek migdałowy

    0.5 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • rabarbar

    70 dag
  • margaryna

    12.5 dag
  • cukier

    10 dag
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki temperatura pokojowa = miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości i spienienia, masa ma być grudkowata.

Wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą.

Tortownica 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać tartą bułką.

Rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać cukrem.

Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze.

Do nagrzanego piekarnika na 190 stopni włożyć ciasto (grzanie góra/dół). Ciasto piec około 55 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat