Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 gram
  • masło

    120 g
  • cukier

    1/2 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • białko

    3 sztuki
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • porzeczki czerwone

    600 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

Ze składników na spód:

200 g mąki
120 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli

wyrobić ciasto (może być nieco lepkie i klejące), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
Piekarnik rozgrzać d0 160 stC. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na spodzie formy wyłożonej papierem. Ja użyłam 20×24 cm.
Piec przez 25 min aż ciasto będzie lekko zrumienione.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać porzeczki i delikatnie wymieszać z pianą.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stC.
Na ciasto wyłożyć pianę i piec przez 30 min, aż utworzy się skorupka i lekko zbrązowieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

asiatok 20.07.2016 20:01
pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat