Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
200 gram -
masło
120 g -
cukier
1/2 szklanka -
jajko
1 sztuka -
sól
1 szczypta -
białko
3 sztuki -
wiórki kokosowe
100 g -
cukier
1/2 szklanki -
porzeczki czerwone
600 g
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką
200 g mąki
120 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
wyrobić ciasto (może być nieco lepkie i klejące), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
Piekarnik rozgrzać d0 160 stC. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na spodzie formy wyłożonej papierem. Ja użyłam 20×24 cm.
Piec przez 25 min aż ciasto będzie lekko zrumienione.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać porzeczki i delikatnie wymieszać z pianą.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stC.
Na ciasto wyłożyć pianę i piec przez 30 min, aż utworzy się skorupka i lekko zbrązowieje.
Komentarze (1)