Ciasto z pianką poziomkową.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • wino białe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pianka .
500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego)
2 galaretki poziomkowe (truskawkowe)
650ml wrzącej wody
Wierzch.
250g śmietany 36% do ubicia + 1 łyżeczka cukru pudru

Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.
Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie wmieszać mąki.
Piec w temp.160stop. około30min .

Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia.
Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując.

Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko.
Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy na wierzch pianki i ozdabiamy poziomkami oraz miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.10.2013 10:35
pyszne i lekkie a wygląda bajecznie
moni0212 10.10.2013 07:55
mniam mnuam
Beata999 09.10.2013 19:51
Pianki są zawsze "na fali",a takie poziomkowe to marzenie
mela25 02.10.2013 13:43
wyśmienity torcik
msmors 01.10.2013 12:02
ale z Pana dobry kucharz
Janina 01.10.2013 12:02
Poziomkowy smak lata, pyszne;)
joanna30 01.10.2013 10:44
Wspaniały torcik :)
dwa pokoje z kuchnią 01.10.2013 10:06
uwielbiam takie pianki
Megg 01.10.2013 09:50
super ciacho :-)
bietka 01.10.2013 09:32
ja poproszę kawałeczek tych pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat