ciasto z orzechami przekładane kremem miodowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • margaryna

    30 dkg
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • jaja

    1 szt.
  • żółtka

    2
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • MASA ORZECHOWA:

  • orzechy włoskie

    30 dkg
  • masło

    12 dkg
  • miód

    2 lyżki
  • cukier

    10 dkg
  • krem miodowy

  • margaryna

    1 kostka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mleko

    0,75 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta połączyć, wysiekać nożem i zagnieść, podzielić na trzy części. Dwa placki pieczemy suche, trzeci z masą orzechową tzn. masło rozgrzewamy na patelni dodajemy orzechy, cukier i miód chwilkę podsmażamy wykładamy na ciasto, pieczemy. Robimy krem:odlać pół szkl. mleka, resztę mleka z margaryną zagotować dodając miód i cukier waniliowy, odlanye mleko wymieszać z mąką i zagęścić gotujące się. Tak powstałym gorącym budyniem przekładać placki, placek z orzechami kładziemy na wierzch. Najlepsze na drugi dzień.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 24.06.2012 19:57
zapowiada się super ciasto
smerfetka79 17.06.2012 20:45
na pewno pyszne
Grazyna0211 14.06.2012 18:56
zapowiada się smaczne ciasto
Anna152 09.05.2012 15:31
pycha
Goya 18.03.2012 21:14
mniam
malcik111 01.03.2012 23:23
świetne, uwielbiam orzechy w cieście
Ewelina38 18.12.2011 15:46
pyszne ciasto
Dorian 02.12.2011 08:23
super fajne ciasto
berys18 14.10.2011 16:49
ale pyszności, aż slinka leci...
Elżbieta17 29.09.2011 09:40
Super ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat