Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką.

Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Pianka jogurtowa

  • jogurt naturalny

    typu greckiego 40 dag
  • galaretka agrestowa

    1 sztuka
  • gorąca woda

    250 ml

Mus truskawkowy

  • truskawki świeże

    około 30 dag
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką.

Zapraszam na bardzo pyszne i lekko kwaśne ciasto, które powstało z tego co powstało po ręką, stwierdzam, że takie nieplanowane ciasta są najlepsze. Często planuję wypieki, robię listę i kupuję produkty, ale czasami zdarza mi się zrobić przegląd lodówki i kuchennych szafek i biorę się za pieczenie. A jak jest u Was? Zapraszam na ciasto:)

Wykonanie:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Pianka jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejący mus wykładamy na piankę i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.

4. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze stężone ciasto kroimy na kawałki takie jakie chcemy podać, dekorujemy je startą czekoladą i podajemy.

5. Życzę smacznego.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Można użyć dowolnych ulubionych galaretek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Babeczka35 01.07.2017 22:06
Dziękuję:)
gusia1000 01.07.2017 19:07
Dobre ciasto.
Babeczka35 01.07.2017 18:58
Dziękuję:)
Aleksandra/Olcia 01.07.2017 17:25
doskonałe ciacho
Stenka 01.07.2017 16:20
smaczne ciasto
Janina 01.07.2017 16:13
Wspaniałe smaki;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat