Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą jogurtową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 szt
mąka pszenna 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżki

Ciasto

jabłka 4 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 3 łyżki
jaja 4 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 3 łyżki
orzechy włoskie krojone 1 szkl
rodzynki 10 dag
olej 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl

Masa

żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
mleko 1 szkl
jogurt 2 szt
masło 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą jogurtową

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na pół.
Krok 1 - Ciasto z masą jogurtową foto
2
Ciasto:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich 0,5 szkl cukru, rodzynki, orzechy i olej. Odstawiamy na dwie godziny.
Krok 2 - Ciasto z masą jogurtową foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy jedno żółtko, miód, mąkę, sodę, i jabłka. Mieszamy i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasto z masą jogurtową foto
4
Masa:
Z mleka, cukru, żółtek i mąk gotujemy budyń. Łączymy z utartym masłem.
Krok 4 - Ciasto z masą jogurtową foto
5
Na końcu dodajemy jogurty i miksujemy.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- masa- ciasto- masa- biszkopt
Krok 5 - Ciasto z masą jogurtową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 30.06.2014 08:17
smacznie się prezentuje
Aga-25 08.05.2014 08:11
każde Twoje ciasto jest wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak