Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą i polewą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 5 szt

masa

śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 2 szt
orzechy włoskie 1 garść
polewa czekoladowa 1 szt
cukier puder 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą i polewą

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli .
Pod koniec ubijania dosypać po trochu cukier i dalej ubijać.
Dodać po jednym żółtku i ubijać na wolnych obrotach .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypywać po łyżce mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką .

Krok 1 - Ciasto z masą i polewą  foto
2
.Przełożyć do wysmarowanej foremki
Krok 2 - Ciasto z masą i polewą  foto
3
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach do suchego patyczka
Krok 3 - Ciasto z masą i polewą  foto
4
Przygotować masę : śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem ,dodać fix do śmietany i dalej ubijać .Orzechy drobno pokroić i dodać do masy , wymieszać , schłodzić .
Krok 4 - Ciasto z masą i polewą  foto
5
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę i polać polewą czekoladową . Schłodzić w lodówce około 3 godzin .
Krok 5 - Ciasto z masą i polewą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 17.06.2017 19:51
Przepyszna propozycja!
Bernadeta1 17.06.2017 19:33
lubię takie ciasta, smaczne
Bożena Matuszczyk 17.06.2017 13:29
Smakowite ciasto.;)
Edita 17.06.2017 11:55
fajne ciasto
bertpvd 17.06.2017 08:53
ładne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak