Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pełnoziarnista 30 dkg
cukier brązowy 5 łyżek
jajko 2 szt
maślanka 250 ml
olej 125 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt

dodatkowo

mak 20 dkg
cukier 5 łyżek
margaryna 8 dkg
aromat migdałowy do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem


Przygotowanie maku
Mak mielimy zalewamy wrzątkiem tyle aby mak był mokry dodajemy cukier ,rozpuszczoną margarynę,rodzynki,,migdały słupki, i 2 łyżki bułki tartej mieszamy i studzimy.
Jak mak trochę przestygnie wbijamy jedno jajko i aromat migdałowy mieszamy,studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę cukry,proszek do pieczenia i sodę mieszamy
Do drugiej miski wlewamy maślankę ,olej wbijamy jajka
mieszamy krótko ręcznie trzepaczką
Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy suche
składniki mieszamy bardzo krótko.
Tortownicę 30 cm wykładamy papierem albo smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do tortownicy dajemy wymieszane ciasto ale nie równamy powierzchni.
Na ciasto wykładamy łyżką mak lekko wyrównujemy ,na górę sypiemy słupki migdałowe
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut.


POLECAM!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.04.2014 19:49
Dobre ciasto.
Kejti 15.04.2014 16:15
Bardzo fajne ciacho :-)
Róża1 15.04.2014 11:25
przepyszne i do tego jak analizowałam naprawdę bardzo szybkie :-) . Zabieram przepis do swojej księgi:-)
gosia56 15.04.2014 09:37
Polecam to ciasto jest pyszne i szybko się robi
Bernadeta1 14.04.2014 20:48
Wygląda pysznie
Katarzyna59 14.04.2014 16:46
wyśmienite ciasto
IlonaAlbertos 14.04.2014 15:47
Wspaniałe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak