Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem
Przygotowanie maku
Mak mielimy zalewamy wrzątkiem tyle aby mak był mokry dodajemy cukier ,rozpuszczoną margarynę,rodzynki,,migdały słupki, i 2 łyżki bułki tartej mieszamy i studzimy.
Jak mak trochę przestygnie wbijamy jedno jajko i aromat migdałowy mieszamy,studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę cukry,proszek do pieczenia i sodę mieszamy
Do drugiej miski wlewamy maślankę ,olej wbijamy jajka
mieszamy krótko ręcznie trzepaczką
Do wymieszanych mokrych składników wsypujemy suche
składniki mieszamy bardzo krótko.
Tortownicę 30 cm wykładamy papierem albo smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do tortownicy dajemy wymieszane ciasto ale nie równamy powierzchni.
Na ciasto wykładamy łyżką mak lekko wyrównujemy ,na górę sypiemy słupki migdałowe
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut.
POLECAM!!!!