Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mąki z ciecierzycy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka z ciecierzycy 1 szklanka
ksylitol 1/2 szklanki
kakao 1/2 szklanki
woda zimna 1 szklanka
olej słonecznikowy 1/2 szklanki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżka
gorzka czekolada 2 paski

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mąki z ciecierzycy

Mąkę mieszamy w misce z wodą,ksylitolem, kakao i olejem. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy trzepaczka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy proszek do pieczenia.
Przelewamy do małej formy lub keksówki. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (2 paski wystarczą).

Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok. 30 min. (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Wystawiamy do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem, bo ciasto jest wytrawne. Można w trakcie wyrabiania ciasta dodać więcej ksylitolu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.02.2017 18:30
ciekawe ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak