Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem:

  • masło lub margaryna

    20 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mleko

    2 pełne szklanki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • brzoskwinie

    w syropie 5 połówek

Pianka:

  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • gorąca woda

    250 mililitrów
  • śmietana kremowa 30%

    250 mililitrów
  • cukier puder

    ewentualnie do smaku

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna

    5 dag
  • biała czekolada

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.

4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy. Blaszka około 24 cm 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:18
Na pewno jest pyszne.
bietka 07.05.2018 11:31
Pyszne ciacho : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat