Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem budyniowy:

  • mleko

    500 mililitrów
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • chałwa

    20 dag
  • masło lub margaryna

    20 dag

Pianka:

  • śmietana kremowa 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cappuccino śmietankowe

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • gorąca woda

    5 łyżek

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna

    5 dag
  • biszkopty okrągłe

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.

5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku. U mnie chałwa o smaku waniliowym. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu "Bita śmietana" w 350 ml zimnego mleka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.06.2018 20:48
Idealne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat