Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki
mąka tortowa 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem budyniowy:

mleko 500 mililitrów
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
chałwa 20 dag
masło lub margaryna 20 dag

Pianka:

śmietana kremowa 30% 330 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
cappuccino śmietankowe 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorąca woda 5 łyżek

Dodatkowo:

czekolada mleczna 5 dag
biszkopty okrągłe 15 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku. U mnie chałwa o smaku waniliowym. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu "Bita śmietana" w 350 ml zimnego mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.

5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:48
Idealne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak