Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kisielem i kiwi
Białka ubić na sztywno (z solą) i połączyć z cukrem.
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek.
Całość dokładnie wymieszać z obiema mąkami (najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach).
Ciasto przelać do blachy (dość sporej) i piec 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół.
Przygotować masę.
Kisiele z cukrem ugotować w 3 szklankach wody.
W gorących wymieszać galaretkę, masło i zmiksować na gładką masę.
Ostudzić.
Przygotować piankę.
Galaretki rozpuścić w 2-3 szklankach gorącej wody.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z zimnymi galaretkami.
Na biszkopcie kolejno ułożyć: masę kisielową, plasterki kiwi, piankę, położyć drugą część ciasta i obłożyć resztą owoców.
(Można też zmienić kolejność: biszkopt, masa, kiwi, biszkopt, pianka, kiwi.)
Schłodzić w lodówce.