Ciasto z kaszy manny z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    płaska łyżeczka
  • masa

  • kasza manna

    1,5 szklanki
  • mleko

    1,5 litra
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtka

    3 szt
  • masło

    400 g
  • wiśnie

    1 kg
  • porzeczki czerwone

    400 g
  • GALARETKI WIŚNIOWE

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na tortownicę( śred.26 cm) Pieczemy ok 10-15 min.w temp. 180 stopni.



Wiśnie umyć razem z porzeczkami.Oczyścić porzeczki, wiśnie wydrylować ,osuszyć. W garnku zagotować mleko, wsypać kaszkę, cały czas mieszać aż do momontu zgęstnienia kaszki. Odstawić do ostudzenia. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem, następnie dodawać porcjami ostudzoną kaszkę. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek i dodać do masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodać również porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt i wstawić do lodówki na ok 1 h. Po tym czasie na wierzch ułożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 03.01.2017 09:13
Bardzo smakowicie się zapowiada
IZABELA29 01.10.2016 11:15
Nie przepadam za ciastami z kaszy
Małgorzata92 23.08.2016 16:26
Pyszności :)
IZABELA29 17.08.2016 13:03
pewnie trzeba przed bo nabiorą wody
pestka 15.08.2016 08:50
smaczny deser
Klausia 17.05.2016 22:31
do sprawdzenia
Goya 06.04.2016 21:29
rewelacja, trzeba spróbować
Grazyna0211 20.03.2016 16:43
świetne ciasto
Ada-Gaba 18.03.2016 20:29
pyszne ciasto
ben-ka 18.03.2016 09:28
Ciekawy pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat