Ciasto z kaszy manny - revani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • kasza manna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • olej

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    10 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    3 szt

poncz

  • woda

    1/2 szklanki
  • syrop pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z kaszy manny - revani foto
Jajka ubić z z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 2 - Ciasto z kaszy manny - revani foto
Dodać kaszę mannę oraz jogurt.
Krok 3 - Ciasto z kaszy manny - revani foto
Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Krok 4 - Ciasto z kaszy manny - revani foto
Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 25 x 35 cm, natłuścić i wysypać kaszą manną. Przelać gotową masę – piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.
Krok 5 - Ciasto z kaszy manny - revani foto
W trakcie pieczenia przygotować poncz do polania ciasta. Zagotować cukier z wodą, przestudzić a potem dolać syrop pomarańczowy i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Upieczone ciasto lekko przestudzić a następnie pokroić w kwadraty i polać ciepłym syropem. Pozostawić na godzinę, dwie do całkowitego wystudzenia. Można dekorować pistacjami albo wiórkami kokosowymi ale ja zrezygnowałam z dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 10.07.2014 09:32
leciutkie pyszne :)
Anna169Hosz 08.07.2014 13:20
Bardzo smaczne ciasto - zdecydowanie polecam!
Wacław 08.07.2014 10:14
na pewno smaczne ciacho
PaniMISIOWA 08.07.2014 09:48
właśnie zastanawiałam się co zrobić z kaszą...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat