ciasto z jogurtem i świeżym sokiem z czerwonych winogron

ciasto z jogurtem i świeżym sokiem z czerwonych winogron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    2 średnie
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • winogrona czerwone

    1,3 kg
  • jogurt grecki

    300 ml
  • żelatyna

    5 łyżeczek
  • cukier lub słodzik

    wg uznania
  • czerwony cukier dekoracyjny

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Z jaj oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać 5 minut, dodać cukier i ubijać kolejne 3 minuty. Po kolei dodawać po 1 żółtku. Masę z jaj łyżką wymieszać z mąką uniwersalną i startą skórką z cytryny. Przelać ciasto do formy (użyłam 17x17 cm) i piec około 15 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystygnięciu odciąć spód i górę. Płat biszkopta wstawić powrotem do formy, można podłożyć folią spożywczą, żeby forma nie przeciekała i aby łatwiej było wszystko wyjąć.

Winogrona użyłam z własnego ogródka. Najpierw je umyć i zerwać owoce z gałązek. Wycisnąć sok w sokowirówce. Ja otrzymałam litr soku. Sok odstawić na 15 minut aby gęstsza część zebrała się na górze. Tą piankę zdjąć (1-1,5 szklanki) i wymieszać z jogurtem greckim.

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Najlepiej osobno 2 i 3 łyżeczki.
Namoczoną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
2 łyżeczki dodać do części z jogurtem a 3 łyżeczki do 2,5-3 szklanek soku z winogron i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak jeśli jest taka potrzeba dosłodzić cukrem lub słodzikiem.

Tężejącą masę z jogurtem wlać na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Na wylać galaretkę z winogron i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Najlepiej kroić dowolne kształty w formie a dopiero potem wyjąć z formy. Tak wydaje mi się łatwiej.

Przed podaniem posypać wierzch galaretki czerwonym cukrem dekoracyjnym. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

29.08.2016 22:58
mega apetyczne!

msmariusz

24.06.2016 07:21
ciasto mniam mniam

Granita

01.01.2015 22:04
prezentuje się rewelacyjnie

Margo1

25.12.2014 16:31
przepyszny deser

Pani Domu

07.10.2014 17:38
wygląda wspaniale

Klausia

02.10.2014 16:36
podoba mi się :)

paula191919

25.09.2014 16:12
Smakowite ciasto.

erym

14.09.2014 10:15
cudo, podoba mi sie uzycie soku z winogron, ciekawy pomysl!

EmciaPichci

26.07.2014 10:23
idealne na letnie popołudnie :)

Granita

26.05.2014 12:06
przepis bardzo inspirujący

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat