Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jogurtem i świeżym sokiem z czerwonych winogron
Winogrona użyłam z własnego ogródka. Najpierw je umyć i zerwać owoce z gałązek. Wycisnąć sok w sokowirówce. Ja otrzymałam litr soku. Sok odstawić na 15 minut aby gęstsza część zebrała się na górze. Tą piankę zdjąć (1-1,5 szklanki) i wymieszać z jogurtem greckim.
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Najlepiej osobno 2 i 3 łyżeczki.
Namoczoną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
2 łyżeczki dodać do części z jogurtem a 3 łyżeczki do 2,5-3 szklanek soku z winogron i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak jeśli jest taka potrzeba dosłodzić cukrem lub słodzikiem.
Tężejącą masę z jogurtem wlać na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Na wylać galaretkę z winogron i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Najlepiej kroić dowolne kształty w formie a dopiero potem wyjąć z formy. Tak wydaje mi się łatwiej.
Przed podaniem posypać wierzch galaretki czerwonym cukrem dekoracyjnym. Smacznego.