Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
kasza kukurydziana - szklanka (o poj. 250ml),
mąka pszenna - 3/4 szklanki,
cukier - szklanka,
mleko 3,2% - 2 szklanki,
wódka, rum lub koniak - 2 lyzki,
jaja - 4,
jabłka, najlepiej winne - 3-4 większe sztuki,
cukier wanilinowy - 8g,
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy,
esencja lub aromat waniliowy - kilka kropel.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Kaszę wymieszać z mąką i ubitymi jajami. Miksując, wlać po szklance gorącego mleka. Dodać esencję waniliową oraz wódkę. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Jabłka połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie bardzo płynne i takie ma być, jabłka wypłyną na wierzch. Wierzch posypać cukrem wanilinowym. Tortownice natłuścić i posypać bułką tartą lub mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach przez 40 minut. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.