Ciasto z jabłkami i polewą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1,5 szkl
  • masło

    15 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • orzechy siekane

    10 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • śmietanka słodka

    1 szkl
  • jajko

    3 szt
  • kisiel żurawinowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skopić sokiem z cytryny, ułożyć na ciasto, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Śmietankę wymieszać z kisielem, 3 żółtkami, pozostałym cukrem pudrem a na końcu ze sztywno ubitą pianą z białek. Polewą zalać jabłka z orzechami, wyrównać. Piec w temp 180 stopni około 1 godz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 27.01.2014 08:24
pyszne ciasto
olkaaa 25.05.2013 13:30
ciekawy przepis
IlonaAlbertos 22.11.2012 13:18
Na pewno warte wypróbowania.
zuzanna_z 27.03.2012 12:43
super
pipi765 22.01.2012 19:22
pyszne
Iwona51 24.11.2011 09:55
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat