Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i kremem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 1 i 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Bisszkopt z makiem:
jajko 3 sztuki
mąka 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mak 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy 3 opakowania
mleko 3 szklanki
cukier 4 łyżki
masło albo margaryna 30 dag
masa
masa krówkowa 1 opakowanie 400g
masło albo margaryna 1/2 kostki
jabłka 5-7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i kremem

Przygotować jasny biszkopt. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki. Jabłka obrać pokroić oprószyć mąką i położyć na ciasto. Piec ok 35 min 180stopniach.

Przygotować biszkopt z makiem. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i makiem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki i pie ok30 min w 180 stopniach.

Przygotować krem budyniowy. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem albo margaryną.

Na wystudzony biszkopt z jabłkami wyłożyć krem budyniowy i wyrównać. Położyć ciasto z makiem. Masę krówkową zmiksować z masłem albo margaryną i zasmarować wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 01.02.2013 10:04
Ładnie wygląda.
monisia1977 01.02.2013 09:26
pycha
monisia1977 01.02.2013 09:26
pycha
halina17 01.02.2013 08:59
Smaczne ciasto.
cukiereczek 01.02.2013 08:47
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak