Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
cukier
1 szkl -
mąka
1 szkl -
brzoskwinie w puszce
1 puszka -
sok pomarańczowy
1,5 szkl -
budyń śmietankowy
2 op -
herbatniki
20 dag -
herbatniki czekoladowe
20 dag -
śmietana 30%
500 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki
Sposób przygotowania
Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 25 minut w temp. 180*c.
Brzoskwinie odsączamy (sok zostawiamy). Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy brzoskwinie.
Następnie sok z brzoskwiń i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy, natomiast w 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Rozpuszczone budynie wlewamy na gotujący się sok, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wykładamy na ciasto z brzoskwiniami.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl wody. Śmietanę ubijamy, wlewamy żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony budyń.
Następnie na wierzchu ciasta układamy na przemian raz zwykłe herbatniki, raz w czekoladzie.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się