Ciasto z herbatnikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • sok pomarańczowy

    1,5 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • herbatniki

    20 dag
  • herbatniki czekoladowe

    20 dag
  • śmietana 30%

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy na puszystą masę.
Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę, pieczemy 25 minut w temp. 180*c.
Brzoskwinie odsączamy (sok zostawiamy). Na upieczony i wystudzony biszkopt układamy brzoskwinie.
Następnie sok z brzoskwiń i 1 szklankę soku pomarańczowego zagotowujemy, natomiast w 1/2 szkl soku rozpuszczamy budynie. Rozpuszczone budynie wlewamy na gotujący się sok, mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń wykładamy na ciasto z brzoskwiniami.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl wody. Śmietanę ubijamy, wlewamy żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzony budyń.
Następnie na wierzchu ciasta układamy na przemian raz zwykłe herbatniki, raz w czekoladzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 30.04.2012 21:47
pyszności
Ibag24 10.09.2011 20:45
nawet niezłe ;)
irenka 09.04.2011 22:24
musi być pyszne
MAŁY 12.03.2011 10:05
ciekawie sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat