Ciasto z gruszkami i borówkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś na deser poleca się pyszny kruchy gruszkowiec z borówkami. Ciasto idealne na każdą okazję. Można dać same gruszki, ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki. Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO :

  • mąka pszenna typ 500

    500 gramów
  • smalec

    50 gramów
  • masło zimne

    200 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki

MASA BUDYNIOWA :

  • budynie śmietnkowe

    3 opakowania
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    1.2 litra

OWOCE :

  • gruszki

    1 kilogram
  • borówki

    1.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3).

Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki, a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.

Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń. Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.

Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat