Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO :
-
mąka pszenna typ 500
500 gramów -
smalec
50 gramów -
masło zimne
200 gramów -
jajko
2 sztuki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier
0.5 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżki
MASA BUDYNIOWA :
-
budynie śmietnkowe
3 opakowania -
cukier
3 łyżki -
mleko
1.2 litra
OWOCE :
-
gruszki
1 kilogram -
borówki
1.5 szklanki
Sposób przygotowania
W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3).
Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki, a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń. Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się