Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dyni
Kroki postępowania
1. Odmierzyć 150 g purée z dyni* i przełożyć do naczynia w którym będziecie miksować ciasto. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
2. Dodać jajka, cukier, miód i zacząć miksowanie.
*purée z dyni: Dynie pokroić w plastry i piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Następnie dynię przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
3. Gdy masa dyniowa podwoi optycznie objętość zacząć dodawać olej, cały czas miksując ciasto.
4. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kontynuować miksowanie aż do osiągnięcia jednolitej masy.
5. Odcedzić rodzynki z wody, osuszyć i dodać do ciasta, to samo zrobić z orzechami, całość wymieszać.
6. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!