Ciasto z czereśniami i wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    180 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    50 gram

Masa serowa

  • twaróg

    600 gram
  • mleko

    100 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    6 łyżek

Galaretka

  • czereśnie

    400 gram
  • wiśnie

    200 gram
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • wino czerwone

    pół szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i ucieramy.
Krok 2 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
Ciasto przekładamy do formy, chłodzimy przez ok. godzinę i pieczemy na złoty kolor.
Krok 3 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
Przygotowanie masy serowej - ser mielimy 3 razy i ucieramy z cukrem, a na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku i masę przekładamy na upieczone zimne ciasto.
Krok 4 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
Czereśnie i wiśnie myjemy i drylujemy, zasypujemy cukrem i po ok. 15 minutach zagotowujemy, dodajemy wino i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Ciasto z czereśniami i wiśniami foto
Tężejącą się galaretkę wykładamy na masę serowa i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 17.05.2017 17:58
Bajeczne ciasto! Prawdziwe niebo dla podniebinia, ale i dla oka :
w mojej kuchni 18.08.2016 19:58
Pysznie i kolorowo
bietka 02.01.2016 23:51
Zapachniało latem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat