Ciasto z czarnej marchewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    350 g czarna
  • mąka

    250 g
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    150 g
  • olej roślinny

    160 ml
  • skórka pomarańczowa

    1/2 szt
  • sok z 1 pomarańczy

    1/2 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce na najmniejszych oczkach;
2.Jajka w temp. pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę.
3.Dolewamy olej cały czas miksując.
4.Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy;
5.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo startą marchew.
6.Na samym końcu mąkę mieszamy z proszkiem i sodą i dodajemy stopniowo do ciasta.
7.Formekę (28 x18 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Dla pewności jednak warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
8.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy!
Smacznego!
IwonaDD
Do przepisu można użyć również innych gatunków marchwi np. pomarańczowej czy białej;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 11.12.2015 23:43
ciekawe jak smakuje,bardzo oryginalne ciasto
Seba 23.01.2015 16:22
bardzo dobre
Alex_M 14.01.2015 11:54
rewelacja :)
Maridka19 10.01.2015 13:24
ciekawy przepis ,ciasto smacznie wygląda :)
norweska20 26.12.2014 19:02
czarna marchew to dla mnie nowość ...super wypiek
Motorek 21.12.2014 15:00
bardzo dobre
adelajda 20.11.2014 13:22
Ciekawy przepis, ciekawi mnie czy kupiłaś tą marchew czy może wyhodowałaś :)
Futka 16.11.2014 22:11
Wspaniałe i bardzo smakowite ciasto :)
Kejti 13.11.2014 22:13
Wygląda znakomicie i jestem ciekawa smaku :-)
Klausia 07.11.2014 21:50
lubię takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat