Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bułkowym kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szkl
miód 3 łyżki
jajko 1 szt duża
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Krem:
bułka 4-5 szt większych
mleko ok 3 szkl
biała czekolada 1 szt
czekolada deserowa 1 szt
masło 1 szt
cukier waniliowy 1-2 op
rodzynki 1 szkl
cukier
Dodatki:
masa kajmakowa 1/2 puszki
powidła śliwkowe
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bułkowym kremem

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na połowy. Rozwałkować i upiec dwa placki w jednakowej wielkości dużych blaszkach. Wystudzić.

Bułki pokroić i zalać mlekiem (zostawiając jedną szklankę) . Lekko odcisnąć i utrzeć łyżką.

Czekolady rozdrobnić (mogą być np obie białe ja wykorzystałam jakie miałam w domu). Rodzynki wypłukać a masło pokroić na kawałki. Zagotować szklankę mleka i dodać czekoladę i oba cukry. Chwile zagotować mieszając. Nadal mieszając dodać rodzynki bułkę i masło. Zestawić z ognia i mieszać aż się wszystko połączy. Ciasto jest dość słodkie więc krem tylko dosładzamy do smaku.
Jeden blat ciasta posmarować powidłami i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Położyć drugi blat i docisnąć.
Wierzch zasmarować masą kajmakową i zasypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.02.2017 08:54
Apetyczne ciasto.
Bożena Matuszczyk 04.02.2017 00:32
Pyszne apetyczne i kuszące ciasto.;)
IKrakowianka 03.02.2017 22:11
bardzo oryginalny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak