Ciasto z budyniem, masą krówkową i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • mąka pszenna

    1 niepełna szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 kopiasta łyżeczka
  • Masa budyniowa:

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    400 ml
  • margaryna

    1 łyżka
  • cukier

    wg.przepisu na opakowaniu
  • masa krówkowa

    1 opakownie
  • orzeszki arachidowe posiekane

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem, następnie , nie przerywając mieszania dodajemy żółtka. M Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy.
Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 33x22 cm) w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy go na dwie równe części.

Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, zmieniając jedynie ilość mleka na 400 ml. Pod koniec gotowania dodajemy margarynę, mieszamy by się połączyła z budyniem. Odstawiamy.

Jedną część biszkopta smarujemy cieniuteńką warstwą masą krówkową (możecie ją wcześniej leciutko podgrzać, wówczas łatwiej jest ją rozsmarować). Na to wykładamy cały przestygnięty nieco budyń. Przykrywamy go drugą częścią biszkopta. Pozostałą masę krówkową wykładamy na biszkopt, posypujemy orzeszkami arachidowymi i wstawiamy ciasto do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 14.01.2015 10:45
wczoraj takie zrobiłam :)
halina17 02.01.2013 13:12
Dobre ciasto.
EWI 02.01.2013 13:00
pyszności
Piotr-21 02.01.2013 11:40
smaczne
Barbara/zuza22_85 02.01.2013 11:19
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat