Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
olej 1/2 szklanki
brzoskwinie w puszce
cytryna
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową

Kroki postępowania

1
Z umytej dokładnie cytryny zetrzeć porcję skórki cytrynowej (ok. 1-2 łyżeczki) i posiekać. Jajka ubić z cukrem mikserem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do rozmieszanych składników dolać olej i mleko, połączyć dokładnie składniki.
Krok 1 - Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową foto
2
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w dość duże kostki. Na koniec dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia/wysypanej bułką tartą, na koniec ułożyć na cieście kawałki brzoskwiń.
Krok 2 - Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową foto
3
Ciasto piec piec ok. 40-50 min w 180st. C, do tzw. suchego patyczka odstawić.
Krok 3 - Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową foto
4
Ciasto idealnie pasuje do np. herbaty z cytryną.
Krok 4 - Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edzik 24.02.2014 17:02
mniam pyszne!
everay 24.02.2014 15:48
pyszności:)
Niki22 24.02.2014 15:13
aromatyczne ciacho :)
idealme 24.02.2014 14:47
bardzo dobre ciacho ;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak