Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bitą śmietaną i malinami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarze 25x35 cm lub podobnym. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy 300 ml ostudzonej wody z cytryną lub wystudzoną herbatą.
Warstwa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix, na koniec powoli wlewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy. Biszkopt z masą wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. Maliny oczyszczamy i układamy na śmietanie. Na maliny wylewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką.