Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wawelskie
Kroki postępowania
Z podanych składników robimy ciasto .Najpierw wszystko siekamy nożem , potem szybko zagniatamy i wkladamy do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto ma mieć lużną konsystencję .
Ciasto: |
|
mąka |
300 g
|
masło |
200 g
|
żółtko jajek |
4
|
cukier puder |
100 g
|
śmietana |
3 łyżki
|
proszek do pieczenia |
1 łyżka
|
cukier wanilinowy |
1
|
Krem: |
|
cukier puder |
4 łyżki
|
żółtko jajek |
4
|
mąka pszenna |
2 łyżki
|
mąka ziemniaczana |
1 łyżka
|
cukier wanilinowy |
|
mleko |
1/2 l
|
masło |
250 g
|
sok z cytryny |
|
Poza tym: |
|
białko |
4
|
cukier |
2 łyżki
|
dżem |
|
bakalie |
1 szkl
|
bita śmietana |
|
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: