Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto waniliowo-cytrynowe
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika na 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Delikatnie wyjąć z formy.
SYROP:
Do rondelka wlać sok cytrynowy, dodać 6 łyżek cukru, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez 4-5 minut.
W ciepłym cieście zrobić patyczkiem kilkanaście dziurek o głębokości 3/4 ciasta. Łyżką nasączać je gorącym syropem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.