Ciasto ucierane ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    15 łyżek
  • woda

    15 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • śliwki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i wypestkować. 5 żółtek utrzec z cukrem, dodac olej i wodę, mąkę, proszek, cukier waniliowy, na koniec ubitą pianę z białek. Wlac do (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) formy trochę ciasta, ułożyc warstwę śliwek i wlac na nie resztę ciasta, na wierzchu ułożyc resztę śliwek. Upiec na rumiano (ok. 50 minut) i posypac cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmors 28.09.2013 14:15
wspaniałe ciasto
bietka 28.09.2013 13:56
smaczne ciasto :)
Renata9 28.09.2013 13:33
smakowite to ciacho
nogawkuchni 28.09.2013 13:14
Pyszny wypiek,świetna propozycja na deser,przydatny przepis z smakowitymi i sezonowymi śliwkami.
nutellla 28.09.2013 12:57
i znowu ciekawe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat