Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3 szklanki -
jajko
6 dużych sztuk -
masło lub margaryna
1 kostka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
rodzynki
około 1,5 szklanki -
aromat
opcjonalnie -
cukier
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Ciasto ucierane z rodzynkami
Rodzynki wypłukać i można troszkę namoczyć. Miękkie masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, wbić jajka i zmiksować. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i aromatem. Na koniec wmieszać przygotowane rodzynki. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki (20x30 cm). Piec około 45 minut w 180 stopniach. Można polać polewą czekoladową.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)