Ciasto ucierane z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto z połówkami jabłek i rodzynkami zamiast pestek. Pyszna jesienno-zimowa propozycja na deser.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • masło 82%

    12.5 dag
  • mleko

    5 łyżek
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • zapach waniliowy

    3 krople

Dodatkowo do ciasta:

  • jabłka

    4 sztuki
  • rodzynki sułtańskie

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i masłem na puch. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo małymi porcjami dodajemy do ubitej masy ciągle mieszając, Dodajemy zapach i mleko, ubijamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Jabłka myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki i każdą połówkę od strony skórki nacinamy w cienkie plasterki nie docinając do końca.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, na cieście układamy po kilka rodzynek w kupce i przykrywamy je połówkami jabłek, skórką do góry.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat