Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto z połówkami jabłek i rodzynkami zamiast pestek. Pyszna jesienno-zimowa propozycja na deser.

Składniki:

Na ciasto:

masło 82% 12.5 dag
mleko 5 łyżek
cukier 0.75 szklanki
mąka tortowa 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
zapach waniliowy 3 krople

Dodatkowo do ciasta:

jabłka 4 sztuki
rodzynki sułtańskie 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z jabłkami

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i masłem na puch. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo małymi porcjami dodajemy do ubitej masy ciągle mieszając, Dodajemy zapach i mleko, ubijamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Jabłka myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki i każdą połówkę od strony skórki nacinamy w cienkie plasterki nie docinając do końca.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, na cieście układamy po kilka rodzynek w kupce i przykrywamy je połówkami jabłek, skórką do góry.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak