Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
masło 82%
12.5 dag -
mleko
5 łyżek -
cukier
0.75 szklanki -
mąka tortowa
1.5 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
jajko
4 sztuki -
zapach waniliowy
3 krople
Dodatkowo do ciasta:
-
jabłka
4 sztuki -
rodzynki sułtańskie
1 łyżka -
cukier puder
2 łyżki
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i masłem na puch. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo małymi porcjami dodajemy do ubitej masy ciągle mieszając, Dodajemy zapach i mleko, ubijamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Jabłka myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy pestki i każdą połówkę od strony skórki nacinamy w cienkie plasterki nie docinając do końca.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem, na cieście układamy po kilka rodzynek w kupce i przykrywamy je połówkami jabłek, skórką do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się