Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto tzw. "Salceson"

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 i 1/3 szklanki
jajko 5 sztuk
olej ok. 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki (czubate)
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
rodzynki 1/2 szklanki
jabłka kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tzw. "Salceson"

Kroki postępowania

1
Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Ciasto tzw. "Salceson" foto
2
Dolewam olej oraz sok z cytryny, który zneutralizuje posmak sody i ucieram.
Krok 2 - Ciasto tzw. "Salceson" foto
3
Dodaję przesianą mąkę, sodę, cynamon oraz kakao - wszystko miksuję do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krok 3 - Ciasto tzw. "Salceson" foto
4
Obrane jabłka kroję w większą kostkę, dodaję rodzynki (zalane wcześniej wrzątkiem i odcedzone) - oprószam mąką i wszystko razem łączę. Dodaję je do ciasta i mieszam łyżką (ciasto jest gęste).
Krok 4 - Ciasto tzw. "Salceson" foto
5
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia - podłużnej blaszki (u mnie 35 x 15cm). Piekę ok. 50 -60min. w temp. 170st. C.
Krok 5 - Ciasto tzw. "Salceson" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 23.09.2016 01:04
A u mnie to "Leniwiec" :)
Patrycja33 21.09.2016 03:57
smaczne ciacho:-)
Babeczka35 20.09.2016 06:58
Smaczna ciasto.
ben-ka 19.09.2016 17:05
Dawno go nie piekłam.................
Ola1young 19.09.2016 16:28
lubie to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak