Ciasto trzepane z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4
  • mąka pszenna

    15 dag
  • cukier

    15 dag
  • olej

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa makowa

  • białko

    5
  • cukier

    20 dag
  • miód

    3-4 łyżki
  • rodzynki

    10 dag
  • migdały

    5 dag
  • orzechy posiekane

    10 dag
  • tłuszcz

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • mak

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masa makowa:
mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut.Odcedzić na gęstym sicie, zmielić 3 razy. Tłuszcz roztopić na patelni, dodać mak, cukier, miód, bakalie, sól, olejek migdałowy, wymieszać i smażyć ok. 10 minut i lekko ostudzić. Białka ubić i dodać do przestudzonego maku.

Ciasto wylać na blachę i nałożyć na nie kupki maku.
Piec ok.40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Neetka90 14.03.2013 12:04
lubię ciasta z makiem
misia53 31.12.2012 22:03
fajne , podoba mi się to ciacho
halina17 31.12.2012 21:02
Z makiem lubię ciasta.
Kasnaj 31.12.2012 20:47
prezentuje się ładnie
Piotr-21 31.12.2012 19:36
smaczne
Barbara/zuza22_85 31.12.2012 19:28
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat