Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto trzepane z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka pszenna 15 dag
cukier 15 dag
olej 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa makowa
białko 5
cukier 20 dag
miód 3-4 łyżki
rodzynki 10 dag
migdały 5 dag
orzechy posiekane 10 dag
tłuszcz 10 dag
sól 1 szczypta
mak 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto trzepane z makiem

Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masa makowa:
mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut.Odcedzić na gęstym sicie, zmielić 3 razy. Tłuszcz roztopić na patelni, dodać mak, cukier, miód, bakalie, sól, olejek migdałowy, wymieszać i smażyć ok. 10 minut i lekko ostudzić. Białka ubić i dodać do przestudzonego maku.

Ciasto wylać na blachę i nałożyć na nie kupki maku.
Piec ok.40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 14.03.2013 12:04
lubię ciasta z makiem
misia53 31.12.2012 22:03
fajne , podoba mi się to ciacho
halina17 31.12.2012 21:02
Z makiem lubię ciasta.
Kasnaj 31.12.2012 20:47
prezentuje się ładnie
Piotr-21 31.12.2012 19:36
smaczne
Barbara/zuza22_85 31.12.2012 19:28
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak